Zo maken ransomware groeperingen listig gebruik van gestolen data

Door het gebruik van gestolen data proberen groeperingen tijdens een ransomware aanval jou geld te laten betalen voor toegang tot het gehackte apparaat. Dit kan gaan om een telefoon of computer of bijvoorbeeld een social media account. Wanneer jij het geld niet betaald, krijg je hoogstwaarschijnlijk geen toegang meer tot jouw gegevens. Maar wat is ransomware precies? En hoe kun je ransomware voorkomen? In deze blog lees je alles over ransomware aanvallen.

Wat is ransomware?

In Nederland is gijzelsoftware een ander woord voor ransomware. Tijdens een ransomware aanval kunnen gegevens door middel van een virus versleuteld worden, waardoor je hier geen toegang meer tot hebt. Vervolgens wordt er ransom, losgeld, geëist om weer toegang te krijgen. Vaak gaat het om betaling met bitcoins. Tegenwoordig stoppen hackers dan ook echt veel tijd in het voorbereiden van hybride aanvallen. Tijdens een hybride aanval wordt er gebruik gemaakt van een combinatie van verschillende malware elementen.

Reputatieschade door een ransomware aanval

Als ransomware aanvallen bij bedrijven plaatsvinden, kan dit gevolgen hebben voor de bedrijfsvoering. Bij een webshop kunnen er geen bestellingen geplaatst worden en bij andere bedrijven ligt bijvoorbeeld de salarisadministratie plat. Reputatieschade is ook een risico als zakelijke partners horen van de ransomware aanval. Het beste is dan ook om ransomware te voorkomen. Je kan ransomware proberen te voorkomen door goede antivirussoftware te gebruiken. Hiermee kan ransomware worden herkend en tegengehouden. Tevens is het belangrijk om de software die je gebruikt regelmatig te updaten. Doe je dit niet, dan loop je het risico dat hackers via zwakke plekken de software binnendringen.

Opportunistische en gerichte ransomware aanval

Er wordt onderscheid gemaakt tussen twee verschillende soorten ransomware aanvallen: een opportunistische en gerichte aanval. Tijdens de eerste variant richten hackers zich niet op een specifieke organisatie of persoon. Ze proberen een groot aantal bedrijven en personen aan te vallen, waarbij het losgeld bedrag laag ligt. Hiermee behalen ze winst doordat een groot aantal slachtoffers kleine bedragen betalen. Bij een gerichte ransomware aanval is een specifieke organisatie het slachtoffer. Ze eisen van de organisatie een hoog bedrag. Zorg er dan ook altijd voor dat jouw bedrijf optimaal beveiligd is!