Tips bij het aanleggen van zakelijk wifinetwerk

Een goed werkend Wi-Fi-netwerk is de basis om uitstekend te kunnen communiceren via onlinediensten. Er komt meer kijken bij een Wi-Fi-netwerk aanleggen dan je denkt, het is namelijk meer dan alleen een aantal access points ophangen en aansluiten. Wil je een goed bedrijfsnetwerk? Wij geven je een aantal tips zodat jij straks een goed werkend Wifi netwerk kan aanleggen in jouw bedrijf!

Direct contact? Wij bellen je terug!
  Wat is het doel van het zakelijke wifi-netwerk?

  Het doel van internet aanleggen kan per onderneming verschillen. Maar of je nu een grote of kleine onderneming bent, ieder bedrijf heeft een goed werkend bedrijfsnetwerk nodig. Er zijn een aantal vragen die je voor jezelf kunt beantwoorden als het gaat om internet aanleggen. Hoe intensief wordt er gebruik gemaakt van het internet? Zijn er veel streamingdiensten actief in het bedrijf? Is er veel sprake van verkeer via het internet of voornamelijk mailverkeer? Het datagebruik speelt een grote rol bij de inrichting van de access points en daadwerkelijk internet aanleggen. Vind je het lastig om deze vragen te beantwoorden? Specialisten helpen je, naast het bedrijfsnetwerk aanleggen, natuurlijk graag bij het beantwoorden van bovenstaande vragen!

  Waar bestaat een bedrijfsnetwerk uit?

  Voordat je een bedrijfsnetwerk laat aanleggen is het goed om te weten wat dit nou eigenlijk precies is. Een bedrijfsnetwerk kan je zien als een computer of telefoonnetwerk dat gebruikt wordt voor de interne elektronische communicatie. Door een goed werkend bedrijfsnetwerk kunnen collega’s optimaal met elkaar en bijvoorbeeld bijbehorende vestigingen communiceren. Een bedrijfsnetwerk kan bestaan uit een inpandig LAN en een WAN dat bedrijfsvestigingen met elkaar verbindt.

  Wat heb je nodig om een bedrijfsnetwerk aan te leggen?

  De mogelijkheden van een draadloos netwerk aanleggen in jouw bedrijf kunnen erg uiteenlopend zijn. Daarom is het goed om van tevoren op papier te zetten wat je verwacht van het nieuwe bedrijfsnetwerk. Ook kan het goed zijn om intern een balletje op te gooien. Wat verwachten jouw medewerkers ervan? Misschien hebben zij wel behoefte om meer in de cloud te gaan werken en had jij hier geen idee van. Een Wifi netwerk aanleggen in het bedrijf biedt gegarandeerd positieve resultaten.

  Waar moet u rekening mee houden bij een bedrijfsnetwerk?

  Natuurlijk zijn er ook altijd factoren waar je rekening mee moet houden bij een draadloos netwerk aanleggen in jouw bedrijf. Belangrijke factoren zijn bijvoorbeeld de netwerkomgeving, netwerkbelasting en kantooromgeving. Maar wat houdt dit precies in? Een netwerkomgeving is daadwerkelijk de omgeving waarin het netwerk volop gebruikt zal gaan worden. Hierbij wordt er meestal onderscheid gemaakt tussen industriële en kantooromgevingen. Een magazijn met vries- en koelcellen valt bijvoorbeeld onder een industriële omgeving. Met netwerkbelasting wordt bedoeld hoe zwaar de software is die gebruikt wordt. Hoe zwaarder de software, hoe hoger de snelheid van de internetkabels moet zijn. Natuurlijk kijken specialisten graag met je mee waar het bedrijfsnetwerk precies aan moet voldoen!

  Omgevingsscan door het hele pand

  Vaak wordt er te makkelijk gedacht over een WiFi-netwerk aanleggen in een bedrijf, terwijl je echt goed moet kijken wat jouw bedrijf nodig heeft. Bedrijven komen namelijk vaak storingen tegen, hebben amper bereik of de wifi is simpelweg erg traag. Dit kan komen omdat er onvoldoende is gekeken naar wat de omgeving nodig heeft of er zijn omringende WiFi-netwerken die zorgen voor veel ruis. Door een omgevingsscan te laten uitvoeren in het hele pand krijg je inzicht in de wifi-netwerken die zich in de omgeving bevinden. Ook kun je erachter komen dat de plaatsing van de huidige access points niet geschikt is. Probeer er dan, eventueel samen met een specialist, achter te komen wat de juiste locatie is voor een optimale verbinding. Het is namelijk erg zonde op een access point zomaar ergens te plaatsen.

  Wel of niet een draadloos netwerk?

  Een draadloos netwerk aanleggen in het bedrijf het natuurlijk zo zijn voordelen. Zo ben je altijd connected en kun je het Wi-Fi-netwerk gemakkelijk koppelen. Daarnaast heb je geen last van bedrading door het kantoor en heb je geen aanleg en onderhoud van kabels. Check ten alle tijden of het bedrade netwerk geschikt is om een draadloos netwerk te implementeren. Ondanks dat een draadloos netwerk zoveel voordelen heeft, is een draadloos netwerk aanleggen niet voor elk bedrijf geschikt. Twijfel je hierover? Dan kun je altijd een specialist raadplegen die jou een passend advies kan geven over een Wi-Fi-netwerk aanleggen in het bedrijf.

  Eén merk voor alle apparaten

  Wanneer je in een situatie terecht komt waarbij er verschillende typen of merken access points, switches en SGU’s worden gebruikt kun je hier beter vanaf stappen. Verschillende merken kunnen invloed hebben op de prestatie van het bedrijfsnetwerk. Hoe meer verschillende merken, hoe meer verschillende informatie je moet weten over de merken en typen apparaten. Kies daarom altijd, waar mogelijk, voornamelijk apparaten van hetzelfde merk. Hiermee maak je het voor jezelf makkelijk, maar bevorder je ook de prestaties van het bedrijfsnetwerk. Het is dus belangrijk om hierop te letten zodra je een netwerk gaat aanleggen in het bedrijf.

  Toegangsrechten voor het Wi-Fi-netwerk

  Zodra je een Wi-Fi-netwerk gaat aanleggen is het goed om te bedenken op welke manier je wel en niet toegang wilt verlenen aan gebruikers, bijvoorbeeld het personeel, binnen een Wi-Fi-netwerk. Hierbij kun je denken aan toegangscodes voor bepaalde servers of een beperkte bandbreedte.

  Wifi-netwerk evalueren

  Ondanks dat het bedrijfsnetwerk prima werkt op kantoor is het belangrijk om dit zo nu en dan te evalueren. Is er in de tussentijd meer ruis bijgekomen? Is er meer personeel waardoor het wifi-netwerk langzamer is geworden? Storen bepaalde apparaten het wifispectrum? Door specifieke vragen na een bepaalde tijd te relativeren houd je het bedrijfsnetwerk up-to-date.