Tegenwoordig hoor je het begrip glasvezel steeds vaker voorbij komen, maar wat is het precies en hoe gaat het in zijn werk? De vezel is gemaakt van glas en is net zo dun als een haar. Verschillende data en signalen worden aan de binnenkant van de vezel weerkaatst, waardoor je met gemak bestanden van groot formaat kunt versturen. Hierbij is er geen kwaliteitsverlies. Voordat je glasvezel aan laat leggen voor jouw bedrijf, wil je waarschijnlijk weten wat de kosten van glasvezel zijn. In deze blog vertellen wij je alles over de kosten glasvezel en de voordelen van glasvezel laten aanleggen!
Wat kost glasvezel?
Glasvezel kosten zijn aanzienlijk hoog, waardoor het niet voor ieder bedrijf betaalbaar is. Om antwoord te geven op de vraag ‘wat kost glasvezel aanleggen’: je betaalt eenmalige kosten en maandelijkse kosten. De maandelijks kosten zijn afhankelijk van verschillende factoren en zullen dus ook per persoon of bedrijf verschillen. Dit is onder andere afhankelijk van de bandbreedte, de afstand tot een bestaand glasvezelnetwerk en de gewenste garanties. Het is dan ook lastig om te bepalen wat de kosten zijn van glasvezel, aangezien dit per bedrijf verschilt. Ook verschillen de omstandigheden wat invloed kan hebben op de prijs.
Glasvezel aanleggen kosten
Er zijn verschillende aspecten waar je rekening mee moet houden wanneer je de eenmalige kosten voor glasvezel betaald hebt. Zo zullen de meeste bedrijven zorgen dat de benodigde vergunningen aangevraagd worden en zullen er graafwerkzaamheden verricht worden. Daarna kunnen de glasvezelverbindingen aangelegd worden. Glasvezelapparatuur die hierbij nodig is zit ook bij de prijs in. Kortom: er wordt eenmalig glasvezel aansluiten kosten in rekening gebracht.
Voordelen glasvezel
Het is natuurlijk niet geheel zonder reden dat steeds meer bedrijven, maar ook particulieren, kiezen voor glasvezel. Één van de grootste voordelen van glasvezel is de snelle en stabiele internetverbinding. De download- en uploadsnelheid zijn hetzelfde, terwijl bij kabelverbinding de uploadsnelheid een stuk lager ligt op het moment dat je iets downloadt. Tot slot is een glasvezelverbinding een stuk duurzamer dan het gebruik van andere netwerken.