Tips om jouw zakelijke netwerk zo veilig mogelijk te maken

Tegenwoordig is niets belangrijker dan een zakelijk netwerk beveiligen. Als je een zakelijk netwerk op de juiste manier beveiligd voorkom je dat hackers de mogelijkheid krijgen tot het inzien van belangrijke bestanden en vertrouwelijke informatie. Maar hoe kun je jouw zakelijke netwerk zo goed mogelijk beveiligen? Wij geven je een aantal handige tips!

Sterke wachtwoorden en tweetrapsverificatie

In een bedrijf, zeker bij grote bedrijven, hebben veel verschillende mensen toegang tot het bedrijfsnetwerk. Zodra je een netwerk gaat opzetten is het dan ook belangrijk om deze goed te beveiligen. Er zijn een aantal manieren om je netwerk te beveiligen tegen hackers. Met tweetrapsverificatie bied je een veilige toegang aan het personeel en heb je daarbij minder kans op digitale inbraak in jouw bedrijfssysteem. Ook als je deze beveiliging hebt is het belangrijk om te controleren wie van het personeel toegang heeft tot de verschillende systemen, welke eisen een systeem stelt aan de wachtwoorden en laat het personeel regelmatig de wachtwoorden veranderen. Denk daarom altijd aan uitstekende beveiliging als je een netwerk gaat opzetten.

Bewust omgaan met belangrijke informatie

Naast sterke wachtwoorden is het van essentieel belang om bewust om te gaan met belangrijke informatie. Zorg hierbij voor goede afspraken tussen het personeel om digitale informatie zo veilig mogelijk op te slaan. Maak regelmatig back-ups van belangrijke data en sla deze op verschillende systemen op zodat je ten alle tijden bij belangrijke informatie kunt komen. Naast de eigen bedrijfsinformatie moet er ook veilig omgegaan worden met klantgegevens zoals adressen en facturen. Deze informatie is namelijk zeer privacygevoelig. Sla deze informatie dus altijd veilig en wellicht versleuteld op.

Firewall inschakelen

Wil je een extra netwerk beveiligen? Een firewall kan uitstekend een netwerk beveiligen. Firewalls beschermen het bedrijfsnetwerk tegen eventuele aanvallen van buitenaf. Deze firewall staat eigenlijk tussen een computer en het verbindingspunt in om te voorkomen dat er eventuele externe factoren kunnen binnendringen.

Beveiliging router controleren

Beschikt het bedrijf over een draadloos netwerk? Maak dan ten alle tijden gebruik van een draadloos netwerk dat goed beveiligd is. Het liefst met een WPA of WPA2-wachtwoord. Als je dan moet kiezen tussen een WPA-2 wachtwoord of een WPA-wachtwoord kun je het beste kiezen voor een WPA-2 wachtwoord. Dit wachtwoord biedt nog meer bescherming. Je router beveiligen is namelijk erg belangrijk. Op deze manier worden de gegevens die via de beveiligde wifiverbinding lopen versleuteld en hierdoor moeilijk te onderscheppen. Ook is het belangrijk om de router up-to-date te houden en de beveiliging van de beveiliging van de router te controleren. Houd dus regelmatig in de gaten of er een update beschikbaar is zodat de router gebruik kan maken van de nieuwste functies.

Wifi beveiligen

Maar nu zal je je wellicht afvragen: Hoe beveilig ik mijn wifi? Er zijn een aantal manieren om je wifi te beveiligen. Want wist je al hoe belangrijk het is om je router te beveiligen? Om je netwerk te beveiligen tegen hackers is het ten eerste erg belangrijk om een moeilijk wachtwoord te kiezen. Het is aanlokkelijk om een simpel wachtwoord te kiezen voor je wifibeveiliging, maar hierdoor beschik je niet over een optimale wifibeveiliging. Ook speelt de eeuwige vraag: UPnP aan of uit? UPNp staat voor Universal Plug and Play en hiermee kun je apparaten laten verbinden zonder lastige configuratie. Dit betekent eigenlijk dat hackers via internet toegang kunnen krijgen tot je apparaten. Om terug te komen op de vraag: UPnP aan of uit kunnen wij stellen dat je UPnP het beste kunt uitschakelen. Ontvang je vaak klanten of zakenrelaties op kantoor? Schakel dan een gastennetwerk in. Dan kun je een thuisnetwerk instellen en een gastennetwerk. Dit netwerk is gescheiden van het thuisnetwerk en gasten hebben daarmee wel toegang tot het internet, maar kunnen niet bij eventuele belangrijke bestanden komen. Een thuisnetwerk instellen is natuurlijk ten alle tijden belangrijk, maar met een gastennetwerk voorkom je eventuele situaties waarin je niet terecht wilt komen. Met bovenstaande tips ben jij al een stap dichterbij bij het veilig maken van jouw zakelijke netwerk!

Direct contact? Wij bellen je terug!