Draadloos Breedband met een straalverbinding

Een snel breedband netwerk maken zonder bekabeling kan dat?
Ja dat kan dit doe je met een straalverbinding.

Een straalverbinding is een prima alternatief voor een kabelverbinding. Straalverbindingen bestaan uit zendende en ontvangende schotel- of richtantennes precies op elkaar gericht zijn. Voorwaarde is een vrije zichtlijn (clear line of sight) Straalverbindingen zijn er in vele soorten en prijzen. In dit blog testen wij een goed betaalbare oplossing van Pharos van de fabrikant TP-link. Zo is de straalverbinding een prima alternatief voor een glasvezel.

Producten:

– Pharos CPE710 – zender
Pharos CPE710 – ontvanger
Pharos Control CMS
2 schotel palen
JetStream 10-Port Gigabit Smart Switch with
8-Port PoE+
JetStream 28-Port Gigabit Smart Switch with
24-Port PoE+
60 meter outdoor cat6 kabel

 

Een straalzender

Unboxing (uitpakken en installeren)

 Het uitpakken en installeren blijft toch altijd een van de leukste momenten

De eerste gedachte gaan wij de boekjes lezen of gaan wij gewoon aan de slag. Je raad het al wij gaan gewoon aan de slag.

Dit gaat uitermate verassend snel, uitpakken en de eerste installatie gaan erg snel. Heb je enige ervaring met installaties dan hoef je het boekje niet te lezen. Het wijzigt zich echt vanzelf.

De basis opzet gaat eenvoudig en wijzigt zichzelf, als eerste sluiten wij alle hardware aan. Zorg ervoor dat je eerst de zender en ontvanger softwarematig aan elkaar koppelt alvorens je alles op het dak gaat installeren.

Een straalzender

De basis configuratie en het koppelen van de zender en de ontvanger zijn prima uitvoerbaar. Wel even eerst van tevoren je hele netwerk uitdenken. Dit zodat je alles veilig hebt aangelegd. Je gaat immers gegevens door de lucht sturen die je waarschijnlijk liever privé houdt.

Het opnemen van de Pharos apparatuur in het netwerk was een leuk klusje dit omdat het test netwerk al uit Omada TP-link producten bestaat. Aan iedere kant een Omada switch om de verschillende netwerken te scheiden en veilig te houden.

Pharos Control CMS

Ook heeft men gedacht aan een central systeem om alles waar je ook bent te kunnen beheren. CMS staat voor Central Management Systeem. Pharos kan op een windows of linux systeem worden geinstalleerd. Wij hebben gekozen voor een windows server om hiervan de stabiliteit met de software te kunnen testen=

Wat kan je met het Pharos CMS systeem

  • Netwerk schaalbaar maken
  • Het heeft google maps integratie voor het correct afstellen en beheren
  • Monitoren van het netwerk
  • Directe waarschuwingen instellen
  • Browser gebaseerde besturing
3 laptops waarop TP-Link te zien is met een route map.

Snelheden

 Als wij de specificaties lezen van deze zender en ontvanger dan worden wij al blij.Op de 5 GHz een snelhei d van 867 Mbps. Zender sterkte van 27 dBm.

De Pharos installatie is aangesloten op een glasvezel van 1000 Mbps of ook wel 1 gigabit verbinding genoemd.

Wij zijn uitermate verast met de snelheid die wij halen met deze Pharos opstelling. 613 Mbps op de ontvangende zijde gemeten over de Omada wifi zender.

Afbeelding van een speedtest

Eerste conclusie

Voor het de prijs hoef je deze straalzenders niet te laten liggen, het is een robuste oplossing die prima inzetbaar is in de particuliere en zakelijke markt.

Update Windkracht 10

Eunice trok met windkracht 10 over Nederland en pas in de nacht van vrijdag op zaterdag om 02.19 uur werd code rood, die toen nog in een flink deel van Nederland gold, ingetrokken. Omgewaaide bomen en weggewaaide gevels en dakplaten als gevolg van de storm veroorzaakten in grote delen van Nederland overlast. Op diverse plekken moesten mensen hun woningen verlaten omdat daken waren weggewaaid en werd elders onderdak voor hen geregeld.

Beide straalverbindingen op het dak bleven keurig staan en zijn nog geen centimeter uit het lood verplaatst. Best wel knap voor een zender die allemaal uit lossen delen bestaat.

Een Pharos straalzender.

Whats next?

We gaan hierna de VIGI-camera installatie over de straalverbinding laten lopen en verder testen. Deze test doen we met bovenstaande Pharos straalverbinding set en een Omada netwerkproducten.

Wordt vervolgd!